Kaptajnens ansvar

Reducer støjniveauet
Motorstøj kan virke forstyrrende i naturen og på mange følsomme dyrearter. Ved at sætte farten en smule ned kan du reducere støjen og medvirke til en endnu bedre bådoplevelse for mennesker, naturen og miljøet.

Brug altid opdaterede kort, der viser steder, hvor du skal tage ekstra hensyn - eller som du simpelthen bør undgå.

Reducer emissioner
Forbrændingsmotorer er ikke gode ved naturen. Det ved vi. Vi arbejder løbende på at nedsætte emissionerne ved at udvikle nye og renere motorer. Men du kan også hjælpe. Vedligehold din motor regelmæssigt, og undgå unødvendig tomgang og hyppige, hurtige accelerationer.

Vælg det mest miljøvenlige alternativ, når du tanker. Kontrollér altid, at brændstoffet passer til motoren. Undgå at spilde brændstof.

Husk, at moderne motorer er meget renere end ældre motorer.

Efterdønninger og kølvand
Efterdønningerne og kølvandet efter en båd kan skabe store problemer. Derfor er det vigtigt at overholde fartgrænserne og justere din hastighed, så kølvand mindskes.

Planende både skaber det største kølvand ved hastigheder lige før planning. Derfor bør denne hastighed undgås i smalle kanaler.

Tænk dig om
Områder omkring søer og ved havet er følsomme naturområder. Fugle, der ligger på rede, bliver stressede af løsgående hunde, og hvis mennesker kommer for tæt på. Samspillet mellem mennesker, dyr og natur bør være baseret på ansvarlighed og hensyn.

Respektér forbud mod at gå i land. Udvis godt sømandsskab.

Inden du lægger fra
Sejlads over åbent vand er en naturoplevelse, der kræver knowhow og indsigt af de ansvarlige ombord. Bådklubber, studiegrupper og andre grupper tilbyder forskellige former for uddannelse og kurser.

Husk altid:

  • At kontrollere vejret. Og glem ikke, at vejret hurtigt kan skifte.
  • At informere pårørende eller venner på land om, hvor du skal hen. At sikre, at du har tilstrækkeligt med brændstof og vand ombord.
  • At have det nødvendige sikkerhedsudstyr ombord.
  • Og sidst, men ikke mindst - at bære redningsvest.