Pidä luonto puhtaana

Pidä pohja puhtaana
Likainen veneenpohja lisää polttoainekulutusta ja heikentää veneen huippunopeutta ja kiihtyvyyttä. Puhdistusta varten on kehitetty lukuisia eri aineita ja menetelmiä. Monet pohjamaalit sisältävät myrkyllisiä aineita. Paikallisilta viranomaisilta ja alan liikkeistä saat tietoja sallituista maaleista.

Noudata maalin valmistajan käyttöohjeita. Puhdista aina pohja, vetolaite ja potkurit useita kertoja kauden aikana - sekä omaksi että ympäristön eduksi.

Älä roskaa
Kaikki roskat ja jätteet tuodaan luonnollisesti takaisin maihin asianmukaisiin jätesäiliöihin tai kierrätysasemille. Veneen wc:n septitankki tyhjetään asianomaisilla asemilla.

Vaarallisten jätteiden käsittely
Jokainen venekausi alkaa mm. pohjan pesulla, kittauksella ja maalaamisella. Valitettavasti monet näistä aineista sisältävät ympäristölle vaarallisia aineita. Kaikissa kunnissa ja veneseuroissa on järjestetty asianmukaiset säiliöt vaarallisille jätteille.

Ota selvää jätesäiliöiden sijainnista ja vie sinne kaikki keräämäsi ja lajittelemasi jätteet. Tämä pieni vaivannäkö on suuri palvelus luonnolle. Vaarallisten aineiden luettelon löydät käyttäjän käsikirjastasi.