.

Zweedse kustwacht kiest het IPS systeem

De Zweedse kustwacht gaat het Volvo Penta Inboard Performance System (IPS) installeren in een geheel nieuw type schip voor reddingsoperaties en grensbewaking.

Met het IPS systeem zal de kustwacht het brandstofverbruik van de nieuwe schepen met circa 30% verminderen.

De bestelling bij Volvo Penta bestaat uit totaal 15 complete IPS systemen. Elk vaartuig zal worden voorzien van drie Volvo Penta D13 motoren met IPS aandrijving (3 x IPS1050), die vergeleken met een schroefasinstallatie per vaartuig 3.150 pk leveren.

De boten worden gebouwd door Baltic Workboats in Estland. Ze hebben een lengte van 26,5 meter, een breedte van 6,2 meter en een topsnelheid van meer dan 30 knopen. De KBV 312 is semi-planerend en vervaardigd van aluminium. Zowel qua navigatie als aandrijving worden de boten uitgevoerd met toonaangevende technologie.

Het IPS systeem voldoet aan de hoge eisen van de kustwacht en scheepsbouwer waar het gaat om functionaliteit en brandstofverbruik. Daarnaast heeft het systeem lage emissiewaarden voor NOX en koolwaterstof. De D13 voldoet bovendien al aan de wettelijke vereisten voor 2013.

Het IPS systeem heeft een type goedkeuring ontvangen van Det Norske Veritas en zal worden geleverd met vier bedieningsstations.

KBV

De eerste KBV 312 in de serie zal naar verwachting in de herfst van 2011 worden opgeleverd.