De voordelen van Duoprop

Toen Volvo Penta in 1982 het gepatenteerde duopropsysteem introduceerde, was dit de meest opzienbarende gebeurtenis op het gebied van boten sinds de uitvinding van de schroef. De tegengesteld roterende schroeven bieden een goede grip op het water, een ongeƫvenaarde stuwkracht, een goede koersvastheid, zelfs bij het achteruit varen, evenals een snellere acceleratie tijdens het planeren.

De tegengesteld roterende schroeven elimineren de laterale krachten die bij conventionele hekaandrijvingen met een enkelvoudige schroef optreden. Dat betekent dat de energie en kracht van de motor worden benut om de boot voorwaarts te stuwen, en niet zijwaarts.

Koersvastheid
Duoprop biedt een goede koersvastheid. Kijk maar eens over het hekschild van een boot met duoprop-aandrijving. In het kielzog is de zuivere en kalme krachtoverbrenging namelijk goed te zien.

Snellere acceleratie
Een duopropsysteem accelereert tot 30% sneller en biedt een ca. 5% hogere topsnelheid dan conventionele systemen met een enkelvoudige schroef, en dat zonder extra brandstof te verbruiken. Bij gedeeltelijke belasting kunt u 10 tot 12% minder brandstof verbruiken.


Sneller planeren
Een betere grip op het water houdt in dat de boot eerder op planeerhoogte is en op deze hoogte blijft bij lagere toerentallen.

Betere vaareigenschappen
Of u nu op volle snelheid vaart, rond boeien vaart of in een volle jachthaven afmeert, u heeft altijd voldoende grip, zelfs tijdens scherpe bochten op hoge snelheden. Verder vermindert een duoprop de rolneiging van de boot.

Minder trillingen en lagere geluidsproductie
Een duoprop biedt lagere trillings- en geluidsniveaus doordat de schokpulsen over meer bladen worden verdeeld. Door de tegengesteld roterende schroeven is een duopropsysteem nagenoeg vrij van cavitatie.