/SiteCollectionImages/VPC/History/566x228/1935.jpg

1935 - Volvo takes over

Aan het begin van de dertiger jaren verloor Fritz Egnell het beheer over Pentaverken en verkreeg Göteborgs Bank een meerderheidsbelang. Het bedrijf produceerde elk jaar weer meer Volvo-motoren dan Penta-motoren en het financiële belang van Volvo in Pentaverken nam toe. De productie van scheeps-, industrie- en automotoren onder één dak was niet meer zo'n eenvoudige bedrijfsactiviteit als in het begin.

Hoewel tijds- en bewegingsonderzoeken en lopende-bandproductie al in een vroeg stadium waren opgezet(in 1930), waren er aanhoudende problemen in de lente en de zomer (dit was namelijk het hoogseizoen voor Volvo en andere klanten). Volvo was een veeleisende klant die moest voldoen aan opdrachten van een groot aantal andere Zweedse bedrijven, en vaak moest er dag en nacht worden gewerkt om aan de orders te kunnen voldoen.

In 1935 nam Volvo de leiding volledig over en werd de naam van het bedrijf gewijzigd in Volvo Pentaverken. In hetzelfde jaar bracht Volvo een ontwerp- en verkoopafdeling over naar Göteborg en richtte het hier AB Pentaverken op. Dit was het bedrijf dat de basis vormde voor AB Volvo Penta.