/SiteCollectionImages/VPC/History/566x228/1907.jpg

1907 - PENTA B1

I 1907 kunne gjestene ved det velrenommerte Billingen Hotel i Skövde se en ung mann på ca. 30 med lærjakke og tresko ta av skoene og jakken, gi eiendelene til garderobevakten og deretter gå inn i spisesalen for å nyte et velfortjent måltid i ullsokkene sine.

Den unge mannen het Edvard Hubendick. Han var ingeniør, arbeidet for lngenjörsfirman Fritz Egnell i Stockholm og skulle bli professor i forbrenningsteknologi ved den tekniske høyskolen i Stockholm. Han var i Skövde for å lede arbeidet med en testmotor som skulle gå på parafin ved Sköfde Gjuteri & Mekaniska Verkstad.

For den ledende bedriften i denne lille byen var dette enda et eksempel på de mange uvanlige bestillingene støperiet fikk i denne perioden med industriell oppvåkning. Skreddersydde produkter som gav kunden det han ønsket, var støperiets styrke. Når ingeniørfirmaet fra hovedstaden, en viktig kunde når det gjaldt støperiets turbiner, kom med sine ønsker, begynte det å skje ting.

Ingen kunne ane hva denne første bestillingen skulle føre til, men den første Pentaen, B1, var underveis!

Navnet Penta, et gresk ord som betyr fem, ble valgt på grunn av et møte mellom fem herrer der de første tegningene av motoren ble presentert. Da de trengte et navn på dette produktet, ble Penta valgt for å bevare minnet om dette bestemte møtet. Historien forteller ikke hvem de fem mennene var, men kanskje det var mannen som tok initiativet, Fritz Egnell, og hans sjefsingeniør, Edvard Hubendick, sammen med administrerende direktør for støperiet, John G. Grönvall, og to av hans mest betrodde medarbeidere som tok den historiske beslutningen.