2012-04-19

Ny teknik för renare båtliv i Kinaby Corporate Communication

När China International Boat Show idag slår upp portarna i Shanghai visar Volvo Penta delar av marinbranschens bästa motorprogram. Med bredare användning av Volvo Pentas toppmoderna produkter skulle den kinesiska båttrafikens miljöpåverkan avsevärt kunna reduceras.

Den kommersiella båttrafiken i Kina är av tradition oerhört omfattande. Tills havs, på floder och i sjösystem transporteras stora mängder varor och människor med hjälp av båtar. I takt med den ekonomiska tillväxten i Kina ökar sjötransporterna allt mer.

Samma utveckling finns inom den kinesiska nöjesbåtsindustrin. Intresset för båtliv ökar och den höga tillväxttakten i ekonomin gör att allt bredare lager av kinesiska konsumenter kan skaffa sig fritidsbåt.

Miljöpåverkan

Det innebär att allt fler människor får möjlighet att njuta av båtlivet, men det innebär också en ökad negativ miljöpåverkan.

Som världsledande båtmotorleverantör har Volvo Penta i decennier jobbat systematiskt och målmedvetet för att minska båtmotorernas milöpåverkan. Miljö är ett av Volvo Pentas kärnvärden och mycket stora utvecklingsresurser har satsats för att åstadkomma renare, tystare och effektivare motorer.

Med hjälp av den senaste tekniken har  Volvo Penta lanserat toppmoderna motorer som inneburit drastiskt minskad miljöpåverkan jämfört med äldre motorer. Med ett komplett produktprogram av motorer från cirka 10 hästkrafter upp till 900 hästkrafter erbjuder Volvo Penta idag miljömässigt världsledande drivsystem för motorbåtar och segelbåtar från cirka 20 fot upp till 100 fot.

 

Bästa produktprogrammet

- Det är branschens bästa produktprogram - såväl prestandamässigt som miljömässigt. Dagens kunder är krävande och medvetna och de vill ha såväl ökad prestanda som lägre miljöpåverkan. Våra ingenjörer har lyckats åstadkomma båda sakerna samtidigt, säger Giorgio Paris, chef för Volvo Penta Region Asien.

Ett exempel är IPS-systemet med framåtriktade propellrar. När Volvo Penta lanserade systemet för sju år sedan innebar det ett radikalt nytänkande. Jämfört med traditionella raka axlar blev båtarna plötsligt bättre i alla avseenden. De blev snabbare, starkare, tystare, enklare att manövrera - och samtidigt betydligt bränsleeffektivare. I ett enda slag kunde Volvo Penta nu minska båtarnas bränsleförbrukning med omkring 30 procent och i många fall ännu mer.

- Miljöfördelarna är häpnadsväckande och våra kunder kan snabbt konstatera att IPS är bra både för miljön och plånboken. Med IPS skapade vi ett helt nytt segment inom vilket vi idag är oomstridd marknadsledare, säger Giorgio Paris.

 

Milöpotential

En stor del av de kommersiella sjötransporterna i Kina sker idag med en äldre motorpopulation som i jämförelse med nya och modernare motorer är ineffektiva och har avsevärt sämre miljöegenskaper. Här finns en stor potential för såväl Volvo Penta som för miljön.

- Ju större andel äldre motorer som ersätts med Volvo Pentas motorer desto större blir de positiva miljeffekterna. Så enkelt är det. Vi jobbar hårt för att få kunderna såväl inom den kommersiella sjöfarten som inom fritidsbåtsbranschen att inse miljöfördelarna med våra produkter, säger Giorgio Paris.

I samband med världsutställningen i Shanghai för några år sedan beställde arrangörerna, efter en mycket noggrann miljöutvärdering, Volvo Pentamotorer till 22 stycken nya passagerarfärjor. Volvo Penta ansågs bäst leva upp till världsutställnings tema "Better city, better life". Idag går färjorna i reguljär  trafik på Huangpufloden och skapar betydande miljöfördelar jämfört med lokala motoralternativ.

Rekordintresse

När den 17:e upplagan av China International Boat Show idag slår upp portarna i Shanghai så är intresset återigen rekordstort. Mässan har vuxit ur sina tidigare lokaler i centrala Shanghai och flyttar i år ut till betydligt större Shanghai World Expo Exhibition & Convention Center för att kunna hantera fler utställare och fler besökare.

 

Liksom förra året är Volvo Penta även i år partner och sponsor av mässan i syfte att manifestera sina ambitioner för den kinesiska fritidsbåtmarknaden.

– Vi tror på Kina som en kommande stor marknad för fritidsbåtar. De stora europeiska och amerikanska båtvarumärkena ökar successivt sin försäljning och närvaro i Kina och vi vill växa vår verksamhet tillsammans med dem och säkerställa en stark närvaro i form av service och eftermarknadstjänster för våra kinesiska kunder, säger Giorgio Paris. 

Utskriftvänlig