2013-06-04

Breddat IPS-program för kommersiell driftby Volvo Penta

Volvo Penta lanserar nu IPS900 med Rating 3 för kommersiella båtar. Det betyder att ett större antal båtar för kommersiellt bruk kan dra nytta av de välkända IPS-fördelarna: bättre bränsleekonomi, bättre manövrerbarhet och lägre totala driftskostnader.

I och med lanseringen av Volvo Penta IPS900 finns nu det unika IPS, Inboard Performance System, tillgängligt för båtar i segmenten Coastguard & Patrol, Supply Vessels & Offshore Energy och Passenger transport. Det här innebär stora hanterings- och driftsfördelar för båtar som används av exempelvis polis, tull, kustbevakning, räddningsbåtar, lotsar och sjöambulans men även mindre passagerarfartyg och yachter.

Lägre Total Cost of Ownership
I den nya lanseringen tillkommer ytterligare ett par goda nyheter som betyder enklare underhåll, längre produktlivscykel och högre tillgänglighet (uptime). I kombination med en oslagbar   bränsleförbrukning ger detta en lägre total ägandekostnad. Exempel på förbättringar är nytt kuggmaterial i växlarna, förstärkt lagerhus och en helt ny konstruktion. Den nya konstruktionen ger längre intervall mellan oljebyten, längre intervall mellan byten av propellertätning samt ökad tillförlitlighet.

Håller längre
IPS900-paketet använder en Volvo Penta D13 med ett effektuttag på 700 hk. Det är en idealisk lösning för båtar med Rating 3 (medium-duty use, ca 2000 driftstimmar/år). Det låga effektuttaget betyder lägre belastning, lägre oljetemperatur, lägre avgastemperatur och därmed minskad belastning på komponenterna – och därmed ökad hållbarhet och längre livslängd. Det betyder också längre underhållsintervaller för hela paketet, såväl IPS-enheten som själva motorn.

Världsledande marin teknik
Med Volvo Penta IPS får kunden en komplett drivlina från en enda leverantör som tar ansvar för allt från brygga till propeller, vilket är unikt i branschen. Volvo Penta IPS900 är en klassningsbar och typgodkänd helhetslösning. Det är en kombination av den världsunika podkonstruktionen och en av världens mest effektiva och mest beprövade heavy-duty dieselmotorer i ett system som är särskilt utformat för marina kommersiella applikationer.

Några utmärkande egenskaper och fördelar med Volvo Penta IPS
• 30 % reduktion av bränsleförbrukning
• 30 % lägre CO2-utsläpp
• 40 % ökad räckvidd
• 50 % lägre ljud och vibrationer
• 20 % högre maxfart
• Enkel manövrering med joystick

Korta fakta Volvo Penta IPS900
Vevaxeleffekt: 515kW/700hk
Max vridmoment: 2650 Nm
Konfiguration: Rak 6-cylindrig dieselmotor med 24 ventiler och utbytbara cylinderfoder
Cylindervolym: 12,78 l
Emissioner: Uppfyller kraven för EPATier 3 (< 5,8 NOX och < 0,14 PPM)

Högupplöst bild >>

För ytterligare information, var vänlig kontakta Martin Jufors, AB Volvo Penta, tel: + 46 31 3236411, e-post: martin.jufors@volvo.com

Utskriftvänlig