2013-08-01

Volvo Pentas nya Glass Cockpit System länkar samman drivlina och navigation på ett unikt sättby Volvo Penta

Förarmiljöerna i personbilar ser ungefär likadana ut oavsett bilmärke. Föraren startar motor, elsystem och instrument med bara en enkel knapptryckning och behöver inte fundera så mycket på hur grejerna fungerar. I båtvärlden har det inte varit riktigt lika enkelt – fram tills nu. Volvo Penta lanserar nu Glass Cockpit System som i grunden förändrar utformningen av båtens förarmiljö.

Volvo Pentas nya Glass Cockpit System är ett integrerat styr-och övervakningssystem som samlar all information åt föraren – även varningar och larm – och visar det på en fast punkt i båten; på en eller flera högteknologiska displayer. Detta möjliggör en gemensam, ergonomisk design – och gränssnitt – för hela instrumentpanelen, med tryckknappar på reglagen och touchknappar på skärmarna.

Resultatet är påtagligt; väsentligt förbättrad överblick och kontroll över både navigering och motor – och allt på en och samma plats. Det ger också en renare instrumentpanel, vilket gör det lättare för föraren att koncentrera sig på vad som är viktigt för stunden.

Flexibla displayer
Displayerna är enkla och intuitiva att använda, med touch- och ”pinch-to-zoom”-funktion. Föraren bestämmer vilka funktioner som ska visas på skärmarna och hur de ska visas. Beroende på båttyp och storlek, kan en eller flera skärmar monteras på instrumentpanelen. Skärmarna finns i olika storlekar mellan 8 och 19 ".

Helt integrerad med EVC
Glass Cockpit System är helt integrerat med Electronic Vessel Control (EVC), Volvo Pentas unika elektroniska plattform. Det betyder att alla Volvo Pentas Easy Boating-tillbehör, som Dynamic Positioning System, trimsystem och autopilot, kan övervakas och styras via displayerna.

Det betyder också att när strömmen kopplas på i båten, tänds alla skärmar upp på en och samma gång, som i en bil. Alla inställningar, inklusive instrumentdimming, verkställs samtidigt vid rodret och flybridge.

Auto Guidance
Den unika funktionen Auto Guidance är ett exempel på de många mycket användbara funktionerna i Glass Cockpit System. Genom att söka igenom alla aktuella sjökort, skapar den en rutt som hjälper föraren undvika grunt vatten, bojar och andra hinder. Kopplad samman med Volvo Penta Autopilot, kommer Auto Guidance inte bara att visa vägen, den tar faktiskt båten till målet!

Nya möjligheter för båtbyggare
Utöver fördelarna för båtägarna, öppnar Glass Cockpit System upp en ny värld av möjligheter för kreativ och spännande – men också logisk, säker och ergonomisk – design av instrumentpaneler. Och båtägarna kommer att kunna köra sina båtar på ett lugnt men säkert sätt och njuta av åkturen – vilket var orsaken till att de köpte båt från första början. Detta är nu möjligt tack vare Volvo Pentas kunskap om båtar och båtliv samt Volvokoncernens kunskap om design av förarmiljöer.

Ett samarbete med Garmin
För Volvo Penta är Glass Cockpit System ett resultat av ett samarbete med Garmin. Genom att kombinera de båda företagens kompetens, mjukvara från Volvo Penta och Garmins nya 8000-displayserie, kan Volvo Penta nu stolt presentera denna revolution i förarmiljödesign.

Glass Cockpit - High resolution image 1

Glass Cockpit - High resolution image 2

Glass Cockpit - High resolution image 3

För ytterligare information, var vänlig kontakta Ann-Charlotte Emegård, tel: +46 31 323 42 19, E-post: ann-charlotte.emegard@volvo.com

Utskriftvänlig