Historien bakom Aquamatic

Det började redan under första halvan av 50-talet. På den tiden fanns det inombordsmotorer och utombordsmotorer. Det var allt. Så såg det ut ända tills Jim Wynne kom in i bilden. Som marintekniker och testförare såg han att den tidens utombordsmotorer hade blivit för klumpiga. Då hade motorerna upp till 70 hästkrafter, men de vägde ungefär som en modern utombordsmotor med 150 hästkrafter. De var inte längre lika fördelaktiga som utombordsmotorerna tidigare varit.

Utombordsmotor + inombordsmotor
Så Jim fick en idé. Tänk om man kunde utveckla en ny typ av motor, som förenade inombordsmotorns prestanda med utombordsmotorns manöveregenskaper. Han lade fram idén för sin chef, som överraskande nog inte alls var intresserad, utan meddelade att ”utombordaren var den perfekta drivenheten för båtar och därmed basta”. Som tur var skulle framtiden utvisa att han hade fel.

I garaget
Men Jim var fortfarande övertygad och fortsatte att arbeta med projektet hemma i garaget. I mars 1958 var den första prototypen klar. Den byggde på Pentas inombordsmotor BB70. Testkörningen blev lika lyckad som han hade hoppats på, även om den bara varade i fem minuter.

En tur till Europa
Men Jim stod fortfarande själv bakom sitt projekt. I augusti samma år reste han till Danmark för att förbereda sig inför världens första försök att korsa Atlanten med en utombordsmotor. Jim passade då på att åka en sväng till Göteborg och presentera sin idé för Harald Wiklund, som då var chef för Volvo Penta. Harald såg direkt möjligheterna med Jims uppfinning och ett kontrakt undertecknades bara två dagar senare.

Från ritningsstadium till Aquamatic
Nu fick Volvo Pentas ingenjörer ta över. De jobbade dag och natt med att omvandla Jims ritningar till produktionsunderlag. Strax innan jul var de klara med sin första riktiga Aquamatic. Efter en snabb testkörning i en tunna målades den och skickades till USA för att vara med på den stora båtmässan i New York i januari 1959.

Succé i New York
Aquamatic gjorde direkt stor succé och både båtägare och konkurrenter imponerades av dess fantastiska prestanda. Det första året såldes över tusen motorer bara i USA. Med Aquamatic hade en ny typ av drivsystem sett dagens ljus.

Tekniken vidareutvecklas
Sedan 1959 har Jims drev fortsatt erövra världen. Tekniken har ständigt vidareutvecklats och förbättrats, inte minst av Volvo Penta. 1982 lanserades Duoprop, vilket innebar ytterligare prestandaförbättringar. Och 2009 introducerades joysticken – och Aquamatic nådde därmed ytterligare en milstolpe som världens ledande drevmotor.
 
Jim Wynne – mannen bakom Aquamatic-drevet.
Ett imponerande ”tortyrtest” av Aquamatic där båten kördes åtta gånger över en ö, 22 gånger över ett sandrev och fyra gånger över en ostronbank. Testet avslutades i 30 knop rakt upp på stranden – en tur som slutade 18 meter upp på land. Drevet var i princip oskadat.
Enkelt båtliv på 50-talet – med det nya Aquamatic-drevet finns det mer plats för att sola och äta.