/SiteCollectionImages/VPC/History/566x228/1907.jpg

1907 - PENTA B1

1907 fick gästerna på välkända Billingen Hotel i Skövde syn på en ung man i 30-årsåldern - klädd i skinnjacka och träskor - ta av sig skorna och jackan, ge dem till rockvaktmästaren och sedan gå in i matsalen för att äta ett välförtjänt mål mat i sina yllesockor.

Den unge mannen hette Edvard Hubendick, en ingenjör som arbetade för Ingenjörsfirman Fritz Egnell i Stockholm och som senare blev professor i förbränningsteknik vid Kungliga Tekniska högskolan i Stockholm. Han var i Skövde för att övervaka arbetet med en testmotor som skulle gå på fotogen hos Sköfde Gjuteri & Mekaniska Verkstad.

För den ledande industrin i denna stad var detta ännu ett exempel på många ovanliga beställningar som gjuteriet fick under denna period av industriellt uppvaknande. Skräddarsydda produkter enligt kundens önskemål var gjuteriets styrka, och när ingenjörsföretaget från huvudstaden - en viktig kund för gjuteriets turbiner - presenterade sitt förslag, började saker att hända.

Little gjorde vem som helst misstänksam mot vad denna första beställning skulle leda till, men den första Pentan, B1, var på väg!

Namnet Penta, ett grekiskt ord som betyder fem, valdes efter de fem män som deltog i det möte där de första ritningarna presenterades. När denna produkt behövde ett namn, valdes Penta till minne av detta speciella möte. Vilka de fem männen var förtäljer inte historien, men kanske var det mannen som tog initiativet, Fritz Egnell, och hans överingenjör Edvard Hubendick, tillsammans med gjuteriets verkställande direktör John G Grönvall och två av hans mest betrodda anställda som fattade detta historiska beslut.