/SiteCollectionImages/VPC/History/566x228/1950-1959.jpg

1959 - Volvo Penta Aquamatic

När Volvo Penta introducerade Aquamatic-drevet på New York Boat Show i 1959, lade båtkonstruktörer över hela världen ifrån sig pennan och ställde frågan: "Är det möjligt att det här Göteborgs-företaget har lyckats kombinera fördelarna hos en inombordsmotor med fördelarna hos en utombordsmotor och samtidigt eliminerat nackdelarna?" Om detta var sant, skulle det revolutionera skrovkonstruktionen. Eftersom plast också nyligen hade börjat användas inom båtbyggarbranschen, skulle det innebära nya möjligheter för fritidsbåtsbranschen i synnerhet.

De amerikanska tillverkarna, som hade introducerat stora, kraftfulla utombordsmotorer i slutet av 1950-talet, betraktade Aquamatic som ett enormt hot och gjorde allt de kunde för att bekämpa den revolutionerande konstruktionen. "Musen som röt" var kommentaren när Volvo Penta marknadsförde Aquamatic i annonser, men så småningom började branschen uppskatta fördelarna med konceptet.

Inombordsmotorn är robust, relativt bränsleekonomisk och sitter inuti båten, skyddad från vind, väder och vatten. Den har en lång livslängd och är lätt att kontrollera och underhålla. Dessutom kan den vara antingen en diesel- eller bensinmotor och har ett högt inbytesvärde. Utombordsmotorn har också sina speciella fördelar. Axeln, propellern och styrningen kan integreras. Den har utmärkt manövrerbarhet, och drevet kan fällas upp för att undvika grundstötning. Båten behöver inte utrustas med ett roder. Volvo Pentas Aquamatic skapade en briljant kombination av de två arbetssätten.