/SiteCollectionImages/VPC/History/566x228/2001.jpg

2001 - Volvo Ocean Race och nya bevattningsmotorer

Motorerna i Volvo Ocean Race utsätts för hårda påfrestningar

Varje båt som deltog i Volvo Ocean Race 2001-2002 hade två Volvo Penta-motorer ombord: en drivmotor som endast kunde användas i nödsituationer under tävlingen, och en hjälpmotor för att producera el ombord samt färskvatten för att driva barlastvattenpumparna.

Hjälpmotorerna - med beteckningen MD2030 - är ett slags dieselmotor som vanligtvis används som drivsystem i vanliga fritidsbåtar. Under Volvo Ocean Race har dock hjälpmotorn en helt annan funktion. MD2030 körs i många timmar under extremt tuffa förhållanden, exempelvis i 70-gradig lutning, för att producera el och färskvatten för båten.

Självklart används inte drivmotorn lika mycket, med beteckningen MD22P. Före varje start plomberas motorn så att den inte kan användas för drift förrän båten har passerat mållinjen, annat än i nödsituationer.

Under hela tävlingen har teamet tillgång till service från flera av Volvo Pentas mer än 5 000 återförsäljare över hela världen.

Nya bevattningsmotorer och viktiga beställningar

Volvo Penta har länge varit en av de ledande leverantörerna av dieselmotorer för att driva olika typer av bevattningssystem. Dessa motorer underlättar för jordbruket i områden där det annars skulle vara omöjligt. Vid 2001 Saudi Agricultural Show i Riyadh i Saudiarabien presenterade företaget flera nya motorer: en 12-liters elektroniskt styrd motor med inte mindre än 500 hk och 5-liters och 7-liters dieselmotorer.

De nya motorerna stärker Volvo Pentas marknadsposition ytterligare. Under 2001 säkrade företaget en order från Saudiarabien på inte mindre än 1 700 industrimotorer. Ordern är värd lite mer än 250 miljoner kronor.